Werknemers lopen vaak letsel op door schoppen of bijten door collega

Door een collega, bedreigd, geschopt of gebeten. Werknemers die zich meer dan vier dagen ziek melden wegens een arbeidsongeval noemen dat in bijna een kwart van de gevallen de reden om niet op hun werk te verschijnen. Hoofdoorzaak van lang ziekteverzuim is een valpartij op de werkvloer. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

im 3 procent van de werknemers geeft in de enquête aan één of meer arbeidsongevallen te hebben gehad. Het CBS keek specifiek naar de ongelukken waardoor werknemers minstens vier dagen lang niet konden werken. Het gaat daarbij om 88 duizend van de in totaal ongeveer 240 duizend arbeidsongevallen in 2014.

In 29 procent was er sprake van een val, in 22 procent ging het om verbaal of fysiek geweld. Daarnaast is 16 procent door een voorwerp geraakt en is 12 procent bekneld geraakt.

Lichamelijke blessures komen vaker voor dan geestelijk letsel. Een ontwrichting, verstuiking of verrekking komt het vaakst voor. Hersenschudding en inwendige kwetsuren deden zich minder vaak voor, evenals andere letsels, waaronder verbranding, vergiftiging, infecties en verstikking.

Iets meer dan een kwart van de slachtoffers heeft geestelijk een knauw gekregen door het bedrijfsongeval. Ze hebben ‘bijvoorbeeld psychische schade door bedreiging of een shock door een traumatische ervaring’, aldus het CBS.

Fabrieken en werkplaatsen zijn de gevaarlijkste plekken. Daar gebeurt ruim een kwart van alle ongevallen.

http://www.volkskrant.nl/economie/werknemers-lopen-vaak-letsel-op-door-schoppen-of-bijten-door-collega~a4236809/

Deel deze pagina:
Naar boven